Sablarea si tipurile de materiale folosite

Sablarea este o procedura folosita la scara larga mai in toate industriile producatoare nealimentare. De la industria auto, pana la cea a jucariilor, a electronicelor si nu numai, in aproape toate domeniile este folosita o modalitate de sablare sau de curatare prin sablare. Pe scurt ca si procedura, sablarea se realizeaza cu ajutorul fie a aerului comprimat sa prin vibratii si cu un anumit material sablare. Principiul este ca aceste particule aflate in agentul de sablare sa loveasca in miliarde de puncte ale suprafetei lasand in urma micro-impacturilor o suprafata fina matuita sau curatata.

Cum actioneaza un material sablare

mat sablare

Indiferent de modul de sablare, fie el cu aer comprimat sau prin vibratii, agentul de sablare este cel care detine un rol foarte important. Acest material sablare este atat de important deoarece prin intermediul lui se realizeaza finisajul. Pentru a obtine diverse tipuri de finisaje pe diferite tipuri de suprafete si materiale se alege un anumit tip de agent de sablare. In acest sens exista pulberi foarte fine din materiale dure, dar si granule si micro-sfere.

Particulele sferice din metal sunt utilizate la scara larga pentru sablarea suprafetelor din lemn sau metal. Acestea lasa in urma sablarii suprafetele netede si curate. Ca idee, in urma sablarii se inaltura un strat de material ce poate ajunge pana la cel mult cateva zecimi de milimetru. Bine inteles, acest lucru variaza si in functie de modul in care sablarea este realizata dar si de tipul de material sablare folosit.

O alta caracteristica a agentului de sablare este gradul de abrazivitate. Facand o comparatie putem spune ca lucrurile sunt aproape similare cu foile de smirghel. Granulele abrazive din agentul de sablare prezinta colturi ascutite iar in functie de dimensiunea acestora si a presiunii aerului comprimat, poate exfolia mai mult sau mai putin din suprafata piesei.

Am folosit cuvantul exfoliere deoarece acesta este si rezultatul sau mai bine zis scopul procedurii de sablare. Prin aceasta exfoliere nu numai ca suprafetele devin netede, dar de asemenea se si elimina orice urma de depuneri sau defecte survenite in urma proceselor tehnologice.

Nu uitati de siguranta!

Acum mutam putin atentia asupra utilizarii echipamentelor dar si a diverselor tipuri de material sablare de catre clientii casnici ai produselor noastre. Trebuie scris faptul ca inainte de a folosi orice echipament de sablare, utilizatorul trebuie sa respecte toate normele de protectie necesare in lucrul si mediul cu particule fine abrazive. Nu numai ca trebuiesc purtate manusi de protectie si ochelari, dar prezenta mastii de protectie si a imbracamintei tehnice de protectie este o obligativitate. Aceste particule aflate in deplasare rapida ajunse in contact cu pielea duc la leziuni prin exfoliere, iar odata ajunse in zonele sensibile provoaca leziuni iremediabile, cum este cazul in contactul cu ochi sau cu sistemul respirator.

Alice Sablare ofera solutii si echipamente de sablare atat pentru utilizatori casnici, micro-intreprinderi, dar si sisteme de sablare industriale pe aer comprimat sau vibratii. Pe langa acestea gasiti o gama completa de tipuri de material sablare dar si alte accesorii necesare in acest domeniu.

About The Author